Verkopen via Amazon: de kosten

Wil je niet voor verrassingen te komen staan wanneer je begint met verkopen op de Amazon Marketplace? Wij hebben in dit blog alle kosten in beeld gebracht.

Soort account

Tijdens het registreren bij Amazon Seller Central krijg je de mogelijkheid om te kiezen uit een individueel of een professioneel verkoopaccount. De kans is groot* dat je een professioneel account nodig hebt. Dit abonnement kost €40 per maand.

*Ben je MKB’er en wil je niet gelijk €40 per maand betalen, dan is een individueel account een goed begin. De kosten van een individueel account bedragen 1 euro per verkoop. Weet wel dat de mogelijkheden beperkter zijn. Zo kun je niet gebruik maken van alle tools die helpen bij het verkopen en heb je geen invloed op de verzendkosten die Amazon vaststelt.

Kosten per verkoop

Ieder product dat je via Amazon verkoopt ,wordt belast met een referral fee. Deze verschilt per productcategorie en wordt in rekening gebracht voordat je wordt uitbetaald. Schrik niet, voor sommige productcategorieën zijn de marges fors en moet je dus zorgen dat je eigen marge voldoende is om het rendabel te houden. Hieronder een overzicht van de referral fees van een aantal productcategorieën:

  • Boeken 15%
  • Gift cards 20%
  • Kleding en accessoires 17%
  • Schoenen en tassen 15% voor producten met een totale verkoopwaarde tot €75
  • Schoenen en tassen 18% voor producten met een totale verkoopwaarde van €75+
  • Software & videogames 15%

Laat deze fees geen roet in het eten gooien. Weet dat je in een klap miljoenen mensen wereldwijd bereikt. Beeld je in hoeveel producten er over je virtuele toonbank zullen vliegen!

Closing fees

Bij productcategoriëen die onder media vallen zoals boeken, muziek of games, wordt een closing fee van €1.80 in rekening gebracht.

Retouren

Wanneer een klant al heeft betaald voor een product wat daarna retour wordt gestuurd, vergoed Amazon de referral fee die je hiervoor hebt afgedragen. Echter wordt er wel een zogeheten ‘Refund Administration Fee’ in rekening gebracht. Dit is een bedrag van €5 of 20% van de referral fee.

Voorbeeld: je stort het aankoopbedrag van €20 terug aan de klant voor een product in de categorie met een 15% referral fee. In dit geval is de refund administration fee €0,60 (€20,00 x 15% referral fee = €3 x 20% = €0,60).

Fulfillment by Amazon (optioneel)

Amazon biedt met FBA aan om het hele logistieke traject uit handen te nemen. Geen voorraadbeheer, verzending en het ontvangen van retouren. De kosten hiervan zijn zeer afhankelijk van de grootte, het gewicht en het verzendmoment van het product. Bereken deze kosten makkelijk middels deze tool (Amazon.de).

Een berekening

Stel, je bent een uitgever van een tijdschrift dat wordt verkocht voor €7,99. Na wat berekeningen denk je zo’n 200 tijdschriften per maand via Amazon te verkopen. Tijdschriften vallen onder boeken en hebben daarom een closing fee. In dit voorbeeld worden de verzendkosten door de koper betaald en gaan we uit van 6 retouren per maand.

Omzet tijdschrift €1598

Referral fees €240
Closing fees €360
Refund fees €1,44
Professioneel seller account €39
Totale kosten €640,44

Winst €957,56

Conclusie

Uiteraard is de winst in het bovenstaande voorbeeld relatief, de eigen kosten moeten hier nog van worden afgetrokken. Wij raden aan om dit per product te bekijken. Ieder product heeft tenslotte andere marges en afzetcijfers. Bekijk hoe de referral fees er voor jouw producten uit gaan zien en of je rekening moet houden met additionele kosten zoals closing fees. Ook zijn er regio specifieke belastingen, mocht je gelijk de hele wereld willen veroveren. Bepaal je strategie en breng de kosten glashelder in kaart.

Sterk in e-commerce maar is Amazon nieuw terrein? Laat ons met meedenken op strategisch gebied. Heb je specifieke vragen of ben je benieuwd of het verkopen via Amazon jouw extra omzet oplevert? Neem dan contact met ons op.

Hoe werkt adverteren op Amazon?

Bestelt Alexa binnenkort de Allerhande Box?

X

Route

Vind ons met de auto

Vanaf de snelweg volg je bij Utrecht 'centrum'. In het centrum volg je de borden naar parkeergarage La Vie (P2). Vanaf daar gebruik je onderstaande kaart of onze mobiele routeplanner om ons te vinden. Het is ongeveer 5 minuten lopen.

Vind ons met de trein

Netwinst zit vlak bij het station. Je stapt uit op Utrecht Centraal en loopt naar Hoog Catharijne. Vanaf daar gebruik je onderstaande kaart of onze mobiele routeplanner om ons te vinden. Het is een kleine 10 minuten lopen.

X

Contactformulier

Meer weten over Marketing Makers? Laat hieronder je gegevens achter en we nemen spoedig contact met je op.